Vill du vara en hjälte i annan persons liv? Genom att vara personlig assistent bidrar du till att låta en person som annars skulle ha svårt att klara sig själv att leva ett normalt och gott liv. Så gör skillnad, och bli en personlig assistent.

Vad förväntas av en personlig assistent?

Som personlig assistent är du närvarande i vardagen för en person som på grund av olika funktionsvariationer inte klarar av vissa saker själv. Det kan handla om personer med fysiska eller intellektuella och psykiska nedsättningar. Som personlig assistent förväntas du brinna för att hjälpa till. Arbetet handlar om vardagliga saker så som att hjälpa till med toalettbesök och hygien, att hjälpa personen att klä sig, att äta, att kommunicera och att komma ut. Via arbetsgivaren kommer du få upplärning och rutiner för hur man jobbar med människor med funktionsvariationer, och vad man ska tänka på. Utöver de mest basala behoven kan ditt arbete även innefatta uppgifter som att städa i hemmet, handla och laga mat, och vara med och hjälpa till om personen arbetar eller utövar någon sport eller fritidsaktivitet. I många fall ska du helt enkelt vara en bra kompis som personen känner förtroende för och som hjälper till när det behövs.

Var ska personliga assistenter söka?

Om du vill jobba som personlig assistent kan du söka jobb både via privata arbetsgivare och kommuner. Det vanligaste är att kommuner tillhandahåller dessa tjänster och i Blekinge län finns ett stort behov för engagerade och empatiska personliga assistenter. Alla våra kommuner rekryterar på rullande basis, och du kan ansöka på respektive kommunens hemsida. Det handlar alltså om Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby och Sölvesborg. I nuläget finns det jobb att söka i alla fem kommuner. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av branschen, men vi ser gärna att du har viljan och motivationen som krävs för detta jobb, som stundom kan vara krävande både psykiskt och fysiskt.

Vad tjänar personliga assistenter?

Du kommer att jobba både dagar men även kvällar och ibland helger. Därför bör du vara flexibel med arbetstider, men får också ut Ob-tillägg. Som kommunalt anställd personlig assistent med kollektivavtal och Ob-tillägg tjänar man i genomsnitt 27000 kronor i månaden.