Skorna som snart fyller 100 år

Säg den svensk som inte känner till Adidasskor. Det finns några olika märken med stor slagkraft på marknaden och Adidas ligger i framkant även om konkurrensen är stenhård.

Historien bakom Adidas

Allt började 1924 i Tyskland i staden Herzogenaurach, då två bröder slog sig ihop och startade sin skotillverkning. Bröderna hette Adolf (Adi) och Rudolf Dassler och företaget fick namnet Gebrüder Dassler Sportschuhfabrik. Så småningom växte det fram en djupgående konfliktsituation mellan bröderna och de gick skilda vägar 1948.

Adi skapade företaget Adidas och brodern startade ett konkurrerande företag som också tillverkade sportskor. Stadens innevånare blev involverade i konflikten och tvingades ta ställning. Konflikten kom att kallas för ”de böjda nackarnas konflikt”. Alla tittade ner i marken för att se på skorna om det var en vän eller fiende de mötte.

Adi var den av bröderna som hade den starkaste drivkraften och hans företag växte och blomstrade. Snart breddade Adi sitt utbud och började även lansera sportkläder inom ramen för sitt varumärke. Han samarbetade med kända personer både inom mode- och musikbranschen för att bygga en så bred plattform som möjligt.

Loggan för Adidasskor har varierats något genom åren, men ”die drei Streifen” som fanns med redan från början har återigen fått stor slagkraft. Från början hade de tre ränder en funktion att fylla. De gav extra stadga åt mellanfoten och bestod av läderremmar från hjälmar och väskor. Strecken utvecklades sedan till att bli företagets logga. Idag ser man de tre strecken och den välkända trebladsväxten på allt som tillverkas.

Att Adi konkurrerat ut sin bror blev mycket tydligt när det togs ett beslut i Herzogenaurauch att placera en staty av Adi i full storlek utanför Stadion i staden. Där kan man se honom sitta med ett par sportskor i handen. De kraftiga fotbollsnubbarna på undersidan av skon drar blicken till sig.

Adidasskor idag

Idag tillverkas skorna i både Tyskland och ett antal andra länder. Det finns skor i alla olika utföranden. Från början var det endast vuxenskor som tillverkades, men idag kan alla åldrar hitta något som passar. Alla skor är i sportigt utförande, men färgen på sulor och skor finns i alla upptänkliga varianter. Adidasskor har därför kommit att bli en sko för både sportaktiviteten och vardagen.