Vad bör jämföras när olika operatörers erbjudanden på bredband ställs mot varandra? Vad mer än priset skiljer de olika alternativen åt? Jämför bredband utifrån rätt faktorer och gör ett bättre val.

Jämför bredband

 1. Fast eller mobilt?
  Fast bredband är stabilare och billigare. Men det krävs att en sladd kan dras in i hemmet. Önskas WiFi till mobiler och surfplattor kan nätverkskabeln kopplas in i en router. Dess Wifi kommer därmed kunna nås från hela, eller stora delar, av hemmet.
  De som arbetar på caféer, bibliotek och i bilen kan istället vara behov av ett mobilt bredband. Ett bredband som enkelt startas genom att det ”pluggas in” till datorn.
 2. Hastighet och GB
  Vid fast bredband är det framförallt hastigheten som är avgörande. Detta både vid uppladdning och nedladdning. Vid val av mobilt bredband är visserligen hastigheten viktig men det är primärt surfmängd som skiljer de olika abonnemanget åt. De billigaste har enbart 5 GB medan de dyraste har ”Fri surf”.
 3. Adress och täckning
  Fast bredband kan enbart levereras av de leverantörer som har tillgång till bostadshusets nät. Det enklaste är att skriva in sitt postnummer på operatörens hemsida varpå de anger om de kan leverera bredband eller inte.Mobilt bredband har därmed större flexibilitet gällande täckning. Det finns en stor fördel i att man jämför bredband utifrån dess täckningskartor – men även att man inte förlitar sig till 100 % på dessa kartor. Det kommer alltid att finnas ”blinda punkter” där täckningskartan anger att täckning finns men där bergsknallar, tunnlar eller annat gör att täckningen inte alls är så bra. Den som känner sig osäker kan köpa ett kontantkort med mobilt bredband och testa innan ett abonnemang tecknas.
 4. Mobilt bredband – Abonnemang eller Kontantkort
  Den som jämför bredband utifrån mobila alternativ kan även välja mellan ett abonnemang och ett kontantkort. Generellt brukar kontantkort vara lite dyrare men är ett smidigt alternativ för personer som inte får/kan teckna abonnemang. Exempelvis kan barn och ungdomar köpa kontantkort men personer under 16 år får inte teckna abonnemang.
  Kontantkort kan även vara det bästa alternativet om bredband bara behövs under en kortare period, exempelvis en vecka på bilsemestern.
 5. Priset
  Som visas ovan finns flera punkter att jämföra innan rätt bredband beställs. Det viktiga är att först se på behovet och därefter jämföra bredband utifrån priset på de olika alternativen.