Att måla om är ett enkelt och relativt billigt sätt att förnya, både inomhus och utomhus. För ett snyggt resultat finns det dock flera saker som är bra att tänka på – till exempel hur viktigt det är med rätt förarbete. Här får du några tips som du mest troligt också skulle få från en målare, om du bad denne om råd inför projektet.

Förarbetet är viktigast

Ja, det kanske låter konstigt men förarbetet är helt avgörande för hur slutresultatet kommer att bli, och en målare skulle aldrig försöka hitta genvägar på den här punkten. Har man slarvat med förarbetet kan det uppstå ojämnheter eller till och med bubblor på väggarna, och då är det bara att börja om från början.

Vilket arbete som krävs beror lite på vilket material som finns på väggarna. Träpanel kräver inte så mycket förarbete medan tapetserade väggar kräver desto mer. Läs på eller fråga om ytterligare tips och råd från en målare!

Rätt verktyg – viktigt för en målare

Även verktygen som används vid en målning kan vara avgörande för resultatet. När det gäller både penslar och rollers finns dessa i olika kvalitet och framtagna för olika ändamål och det är ofta värt att lägga en extra slant på bra verktyg. Välj även en maskeringstejp av hög kvalitet – även det är något som verkligen kan göra skillnad för slutresultatet.

  • Fler verktyg som målare använder:
  • Färgtråg
  • Förlängningsskaft
  • Sandpapper

Exakt vilka verktyg som kan vara bra att ha beror även här lite på vilket material som finns på väggarna och naturligtvis på vilket förarbete som därmed krävs.

Låt varje steg ta sin tid

Man kan tro att det är fort gjort att måla om en vägg eller kanske till och med ett helt rum – och jämfört med andra typer av renoveringar så går det snabbt. Är det däremot en vägg som kräver mycket förarbete är det viktigt att låta det ta tid – det kommer kanske inte bli klart på en dag. Tänk också på torktiden mellan strykningarna, det är viktigt att låta färgen torka oordentligt innan det är dags för nästa lager.

Med rätt kunskaper, verktyg och en gnutta tålamod är det enkelt att vara sin egen målare. Har du frågor eller funderingar inför eller under projektet kan det dock vara klokt att rådfråga med ett proffs.