Att leva tillsammans med sin partner är inte alltid en dans på rosor. Alla går igenom bättre och sämre perioder och att tillåta sig att göra det är ett sätt att stärka relationen. Man behöver inte gå isär bara för att det knakar lite men man måste däremot kämpa för att ta sig ur det.

Gör tid för varandra

I vardagen är det lätt att man prioriterar andra saker än varandra. Man är trött när man kommer hem ifrån jobbet och kanske jobbar man till och med olika tider. Det gör att man får lite tid tillsammans och om man dessutom har ett socialt liv blir tiden ännu knappare.

Ta en helg och hoppa över den där middagen med vännerna för att umgås bara med varandra istället. Gör något ni båda tycker är roligt eller stanna hemma i godan ro en hel dag utan att göra något särskilt. Tid tillsammans är viktigt för att inte tappa bort varandra och därför ska man se till att unna sig det med jämna mellanrum.

Prata med varandra

En grundsten för att förhållande ska fungera är att man pratar med varandra. Oavsett om man går runt och stänger in bra känslor och tankar eller om dom är dåliga så får det sällan en bra effekt av att dom ligger där och gror.

Stör du dig på något som din partner gör men undviker att säga något? I så fall är det ju svårt för honom eller henne att veta vad som är fel. Så – prata mer, om alla möjliga saker. Det stärker alla typer av relationer och man kan dessutom komma varandra ännu närmare.

Prova parterapi

Har ni under en längre tid försökt att lösa relationens problem utan att lyckas kan det vara nödvändigt att prova parterapi. EFT parterapi är ett exempel, där man såklart utgår ifrån att båda parterna fortfarande vill leva med varandra. I EFT parperapi fokuserar man mycket på att prata och bemöta varandra, samt att respektera den andras åsikter även om man inte själv håller med.

EFT har visat sig vara en väldigt effektiv form för parterapi men det finns också andra varianter att prova för den som hellre vill det. Att blanda in en tredje part kan dock som sagt vara avgörande för om man lyckas reda ut sina knutar eller inte.