Ansiktsmask, fotbad och hårinpackning brukar stå på menyn i de allra flesta hemmaspakvällar. Men ett område som vi sällan lägger ner lite extra tid på då och då är våra tänder. Ett förslag är att tandvård bör läggas till på menyn då det om något har sina hälsofördelar och vi alla vet hur fräscht det känns efter att ha rengjort sina gaddar riktigt ordentligt. Vad kan man då göra för att ta hand om sina tänder lite extra på spakvällen?

  • Använd tandtråd. Tandtråd kan med fördel användas varje dag, gör du inte det ska du absolut göra det på spakvällen. Det finns olika typer tandtråd, hitta en som passar dig bäst.
  • Borsta tänderna med en ny tandborste. Den allra vanligaste formen av tandvård är såklart tandborstningen, något som regelbundet kräver en ny tandborste. Ikväll är det dags, byt till en ny och använd en tandkräm med flour. Borsta tänderna noggrant och längre än vad du brukar göra. Du behöver inte ta i men dock lugnt och metodiskt borsta varje tand.
  • Använd munskölj. Även munskölj kan användas varje dag, om inte är det definitivt bra de gånger du ska rengöra lite extra.
  • Rengör tungan. Även tungan kan räknas in i kategorin tandvård. Det kan lätt glömmas bort i vardagsstressen att även tungan behöver omvårdnad och mår bra av lite rengöring då en smutsig tunga kan ge upphov till dålig andedräkt. Använd en mjuk tandborste eller en tungskrapa.

Tandvård i förebyggande syfte

De tips på tandvård som getts handlar i grund och botten om att förebygga att få problem med sina tänder, något som kan påverka livet i stort men även bli en dyr historia. Bra att känna till är att alla människor har olika förutsättningar när det kommer till sina tänder. Vissa kommer inte uppleva problem efter misskötsel medan andra kommer att göra det. Förutom regelbunden tandvård kan det vara bra att då och då göra en storstädning av sina tänder, och när passar det bättre om inte på spakvällen när man ändå tar hand om händer, fötter och hår?

Självklart är det viktigt att även regelbundet besöka tandläkaren för att göra en noggrann undersökning och följa upp eventuella problem som uppstått. Det minskar risken för större komplikationer som kräver större och dyrare behandlingar. Vill du veta mer, läs mer om tandvård.