Bor du i Stockholm och söker ett jobb inom personlig assistans? Det finns ett flertal egenskaper som de flesta arbetsgivare uppskattar och, ibland, ställer som krav. För att öka dina chanser till jobb kan du utveckla dessa färdigheter. Vi har tittat på aktuella jobbannonser i Stockholm för att ge en så god bild som möjligt av som värderas högt på arbetsmarknaden i den här branschen.

Annons nummer ett

Den första annonsen vi tittar på är från ett assistansbolag som söker en assistent åt en 15-årig flicka i västra Stockholm. Som en förutsättning för att söka de här jobbet skall den sökande vara engagerad, flexibel och ha ett stort hjärta. Mer formella krav för tjänsten är att man innehar ett B-körkort. Fördelar är om man bor i samma stadsdel som brukaren. De understryker dock att personkemin är det viktigaste.

Annons nummer två

Annons nummer två är skriven av en kvinna i medelåldern som är rullstolsburen. Precis som i den första annonsen understryks det att personkemin är det allra viktigaste. Ett krav är att man inte har allergi eller invändning mot tobaksrökning, eftersom brukaren röker sporadiskt. Ett annat krav är att man är kvinna, och det går att läsa att ansökningar från män inte kommer att behandlas. Vidare ska man kunna uppge minst två referenser och utdrag ur belastningsregister.

Annons nummer tre

Annons nummer tre är från ett assistansbolag i södra Stockholm som söker en assistent åt en 13-årig pojke med autism och utvecklingsstörning. De söker någon som gärna är i god fysisk form, eftersom pojken tycker om att springa och cykla. Vidare ska den sökande brinna för att jobba med barn samt ha en stor portion tålamod. En annan egenskap som eftersöks är att man ska vara pedagogisk i sitt sätt att arbeta. I övrigt finns inga formella krav, så som B-körkort eller erfarenhet från vårdarbete till exempel.

Som synes är det ofta personkemin mellan brukare och assistent som avgör hur goda chanser man har till ett jobb inom personlig assistans i Stockholm. Ett b-körkort är ibland ett krav, men det finns många anställningar där detta inte behövs. Värt att nämna är att det även finns anställningar med mer avancerade tillstånd inom personlig assistans, där viss erfarenhet krävs.